top of page

Carbon Black Üretim Yöntemleri ve Çeşitleri

Carbon Black, Fırın Siyahları, Kanal (Baca) Siyahları, Termal Siyahları ve Asetilen Siyahı olarak 4 gruba ayrılmaktadırlar. Fırın siyahları yaygın ve önemli carbon black türleridir. Hidrokarbonların eksik oksijen ortamında 1200-1600 °C’de kısmi yakılması ile elde edilir. Üretim yöntemleri farklı standartta karbon çeşitlerinin oluşmasına neden olur. En temel tipleri İSAF, HAF, FEF, GPF ve SRF (Sondaki F harfi fırın anlamına gelir) Bunlar dışında P-Type ve Jet Black ürünleri de mevcuttur.

HAF (High – Abrasion Furnace): Aşınmaya dayanıklı “fırın siyahı” türüdür. Tane yapısı normal ve küçüktür. Bükülme ve deformasyona karşı çok iyi mukavemet vererek malzemenin gerilimi ve kopma direncini arttırır. Sert Carbon Black türüdür.


ISAF (Intermediate Superabrasion Furnace): Aşınmaya karşı çok dayanıklıdır. Yapısı normal ve tanecikleri çok küçüktür. Ürünün, gerilim ve kopma direncini arttırır. Sert Carbon Black türüdür.

FEF (Fast Extruding Furnace): Aşınmaya dayanıklı olup süratli ekstrüzyon sağlar. Yapı bakımından normal ve taneleri orta büyüklüktedir. Yumuşak Carbon Black türüdür.

GPF (General Purpose Furnace): Genel maksatlar için kullanılan bir türdür, Normal tane büyüklüğüne sahiptir. İşlenmesi kolaydır. Yumuşak Carbon Black türüdür.

SRF (Semi-Reinforcing Furnace Black): Plastik sektöründe kullanımı yaygındır. Yüksek aşınma dayanımı istenilen ürünlerde kullanılmaktadır. Tane boyutu küçüktür. Sert Carbon Black türüdür.

P-Type: Genellikle plastik boru üretiminde kullanılan Carbon Black tipidir. UV dayanımı iyi ve tane boyutu ≤25 nm’ dır.

Jet Black: Carbon Black’ ın verdiği parlaklıktan çok daha fazla metalik parlaklık gerektiren endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Carbon Black mavi tonlar içerirken Jet Black çok daha siyah tonludur. Tane boyutu yaklaşık 10 nm’dir.

Screen Shot 2022-08-16 at 10.49.27.png
Önceki İçerik:
Pigment Nedir?
Sonraki İçerik:
Cool Black Pigmentler
Paylaş
bottom of page