top of page

Polimerlere Uygulanan Testler: Yoğunluk Testi

Bir maddenin birim hacimdeki madde miktarına (kütle) “yoğunluk” veya “özkütle” denir.

Yoğunluk, maddenin temel fiziksel özelliklerinden olup, dünyada bulunan tüm maddeler için ayırt edici özelliktir.

Masterbatch için yoğunluk ölçümü ile kullanım oranı belirlendiğinden oldukça önemlidir. Özellikle dozajlama metoduyla çalışan firmalarda masterbatch yoğunluğu ile formülasyon yapılmaktadır.

Polimer malzemelerin yoğunluğu hammadde kontrol uygulamalarının en sık kullanılanlarından bir tanesidir. Genelde Arşimet prensibi kullanılarak gerçekleştirilir. Arşimet prensibi; metal bir askı ile malzemenin havadaki ve sıvının içerisindeki kütlesi ±0,01 gr hassasiyetteki terazide ölçülerek aradaki fark ile yoğunluk hesabı yapılır.

Yoğunluk ölçümü hassas terazi ile gerçekleştirilir. Ölçüm oldukça basit olmasına rağmen değeri etkileyen parametrelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu parametrelerden en önemlisi sıcaklıktır. Sıcaklık ölçümü yapılacak olan katı numuneye etkilemezken, ölçümün yapıldığı saf suyu (yoğunluk ölçümleri esnasında sıvı olarak saf su kullanılmaktadır. Saf su yoğunluğu= 1g/cm3) etkilemektedir.

Ölçümler sırasında numune metal bir askı ile sıvı içerisine daldırılır ve ± 0,01 gr hassasiyetteki terazi ile ölçüm yapılır. Yoğunluk ölçümleri esnasında sıvı olarak saf su (yoğunluğu 1 g/cm3) kullanılır. Su için, artan her bir derecede 0,1%- 1% kadarlık değişim gerçekleşir. Bu durum genleşen sıvı ile yapılan ölçümün hata payını da arttırır. Ölçümdeki hata payı sonucun üçüncü ondalık basamağında belirgin bir değişime neden olur. Katılar için kütle ölçümlerin doğru olarak yapılması için cihazın titreşime karşı dirençli bir masaya yerleştirilmesi gerekir.

Polimerler için en sık kullanılan test standartları; DIN EN ISO 1183-1, 1183-2 şeklindedir.

Screen Shot 2022-08-16 at 10.49.27.png
Önceki İçerik:
Polimerlere Uygulanan Testler: Yanmazlık
Sonraki İçerik:
Polimerlere Uygulanan Testler: Eriyik Akış İndeksi (MFI)
Paylaş
bottom of page