top of page

Polimerlere Uygulanan Testler: Nem Tayini

Maddeler hem yüzeyine tutulmuş hem de moleküllerine bağlı olarak bünyelerinde su barındırmaktadır. Bu su miktarı havanın nemliliğine başta olmak üzere dış etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Maddeler bu nedenle farklı zamanlarda tartıldıklarında farklı ağırlıklara sahip olurlar. Bu nedenle maddeyi analiz etmeden önce kurutularak suyu uzaklaştırmak ve sabit ağırlığa getirmek gerekir.

Nem miktarı belirli bir sıcaklıkta maddeye bağlı suyun bünyeden uzaklaştırılarak ağırlık kaybından nem miktarının bulunmasıdır. Nem ile kuru madde arasında;

% nem= 100-% kuru madde bağlantısı vardır.

Kurutma işlemi etüvde ve desikatörde bekletme şeklinde yapılmaktadır.

Madde ilk olarak tartılır ve daha sonra uygun sıcaklığa ayarlanmış etüve alınır. (105- 110 °C) Yaklaşık 1 saat bekletilir ve tekrar tartım alınır. Sabit tartım alındığında madde üzerinde bulunan nem uzaklaştırılmış olur.

Desikatör, kuru atmosfer sağlayan kapalı bir kaptır. Desikatörlerin tamamı ısıya dayanıklı, kalın camdan yapılmış bombeli kapaklı tencere şeklindedir. Desikatörler maddeleri kurutmak için kullanılmaktadır. Dış atmosferden etkilenen madde ve gereçler desikatör içinde bulunan kurutucular sayesinde kuru tutulur. Kurutucu madde nem çekme özelliğine sahiptir. Desikatör içindeki havanın nemden arındırılması için zaman gerekmektedir. Bu nedenle desikatördeki havanın ilk kurutulması için 2-3 saat gerekmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde otomatik tek bir cihazla da ölçümler yapılmaktadır.

Nemin hidfofilik polimerler hariç birçok polimerde etkisi yoktur.

Screen Shot 2022-08-16 at 10.49.27.png
Önceki İçerik:
Polimerlere Uygulanan Testler: Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC)
Sonraki İçerik:
Polimer Türleri
Paylaş
bottom of page